Datum objave: 21. 08. 2009.

Vijest da redovit unos omega-3 masnih kiselina tijekom života može odgoditi, spriječiti, a u određenom stupnju i zaliječiti makularnu degeneraciju (propadanje žute pjege), donijela je nadu desetcima tisuća ljudi širom svijeta. Poznato je da je makularna degeneracija, a posebice u zapadnom svijetu, glavni uzročnik sljepoće i gubitka centralnog vida u starijih od 55 godina. Stoga je vrijedna činjenica da je možda pronađen «čarobni štapić» za njezino otklanjanje.

Omega-3 masne dugolančane kiseline, posebice dokosaheksenoična kiselina, imaju važnu ulogu u izgradnji i održavanju funkcije živčanih stanica mrežnice. Njihovom redovitom konzumacijom smanjuje se koncentracija pro-upalnih molekula poput prostaglandina E2 i leukotriena B4, a povisuje razina «dobronamjernih», protuupalnih prostaglandina D2.

Najnovija američka studija potvrdila je već ranije zaključke kako suplementacijom omega-3 masnim kiselinama možemo smanjiti rizik od razvoja spomenute bolesti za više od 35% te uspješno zaustaviti njezino daljnje napredovanje.

Izvor: American Journal of Pathology, August 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari