Datum objave: 26. 05. 2010.

Gorka činjenica da djelatne omega-3 masne kiseline trebaju biti unesene u organizam isključivo putem ribljeg ulja pomalo odlazi u prošlost. Srećom postoje sve sofisticiraniji načini integracije tih čarobnih masnih kiselina u prehrambene proizvode poput mlijeka i mliječnih prozivoda, čime se također ostvaruje njihov pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Nedavno njemačko istraživanje pokazalo je kako dodatak 200 mg EPA (eikosapentaenske), 300mg DHA (dokosaheksaenske) i 100mg DPA (dokosapentaenske kisline) u napitke rezultira povisivanjem tzv. omega-indeksa za značajnih 2,43%. Omega-3 indeks (koji pokazuje dostatnost tog nutrijenta u organizmu) odražava se na incidenciju kardiovaskularnih oboljenja, ateroskleroza i naglih smrti srčanog porijekla, pa su tako pojedinci s omega-indeksom manjim od 4 za 10% ugroženiji od onih s indeksom većim od 8.

Suplementacija omega-napitkom kroz 8 tjedana rezultirala je povisivanjem indeksa sa 4,37 na 6,8, što se - prevedeno u klinički benefit - može procijeniti 70% smanjenim rizikom od nagle srčane smrti. Dobra vijest je da spomenuti napitci imaju nepcu ugodan okus, pa se očekuje i sve žešća komercijalizacija spomenutog.

Izvor: British Journal of Nutrition, April 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari