Datum objave: 13. 10. 2009.

Vrijeme je da ponovno «utvrdimo gradivo» i podsjetimo se na samo dio široke palete blagotvornih učinaka omega nezasićenih masnih kiselina. Naglasak je ponovno na dva glavna superjunaka – DHA (dokosaheksaenična) i EPA (eikosapentanoična) kiselinama, koje su ovoga puta bile proučavane u svjetlu prevencije kardiovaskularnih oboljenja u nekoliko subgrupa.

Nizozemska prospektivna studija analizirala je uzorak od više od 5000 ljudi kroz nešto manje od 20 godina, a uočeno je slijedeće: grupe koje su dnevno konzumirale dovoljne pa i povećane količine tih kiselina pokazale su znatno smanjeni rizik od dobivanja srčanog udara. Ta brojka bila je najupečatljivija u skupini dijabetičara – kod onih koji su konzumirali omega-3-masne kiseline, taj je rizik bio smanjen za čak 42% u odnosu na kontrolnu skupinu.

Izvor: European Journal of Heart Failure, Vol 11, October 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari