Datum objave: 29. 06. 2010.

Prema rezultatima studije, objavljene u časopisu Journal of Clinical Psychiatry, omega-3 masne kiseline u obliku dodataka prehrani značajno smanjuju simptome velike depresivne epizode kod bolesnika bez udruženog anksioznog poremećaja.

U studiji je sudjelovalo više od 400 bolesnika s velikom depresivnom epizodom (u trajanju od najmanje 4 tjedana) iz 8 kanadskih klinika. Ova je studija, do sada, najveće provedeno istraživanje o učinkovitosti dodataka prehrani koji sadrže omega-3 masne kiseline u liječenju depresije. Sudionici studije dobivali su nadomjeske omega-3 masnih kiselina ili placebo.

Oko 40% bolesnika je koristilo i antidepresive kao osnovnu terapiju. Osim što su se omega-3 masne kiseline pokazale učinkovitima u liječenju depresivnih bolesnika bez pridruženog anksioznog poremećaja, bile su također i učinkovitije kad su predstavljale jedinu terapiju.

Ova studija otvara nove interese za istraživanja manje konvencionalnih načina liječenja depresije, a znanstvenici se nadaju da će uskoro izravno uspoređivati učinkovitost omega-3 masnih kiselina i antidepresiva.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari