Istraživanje objavljeno u časopisu Brain, Behavior, and Immunity, pokazalo je kako unos dovoljnih količina (količina koje će promijeniti ravnotežu ulja u prehrani) omega-3 masnih kiselina, može usporiti ključne biološke procese povezane sa starenjem.
Sudionici studije uzeli su ili 2.5 g ili 1.25 g aktivnih omega-3 masnih kiselina ili placebo (mješavina ulja karakteristična za tipičnu američku prehranu).
Suplementacija omegom-3 rezultirala je smanjenjem oksidativnog stresa za 15 % u odnosu na placebo skupinu. Zdrave osobe sa prekomjernom tjelesnom masom srednje dobi te starije osobe koje su uzimale dodatke omege-3 tijekom 4 mjeseca narušile su omjer konzumacije masnih kiselina na način koji je pomogao sačuvati telomere DNA u bijelim krvnim zrncima.
Poznato je da se telomere brojnih stanica smanjuju tijekom procesa starenja. U studiji, produljenje telomera u stanicama imunološkog sustava bilo je češće kod osoba koje su popravile omjer omega-3 naspram ostalih masnih kiselina u prehrani.