Maja Biličić

Datum objave: 13. 11. 2017.

Rezultati nedavne meta-analize pokazali su da uzimanje omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani može smanjiti rizik od iznenadne srčane smrti za 8%.

Meta-analiza 14 randomiziranih, kontroliranih studija uključivala je 71 899 osoba. Studije su trajale duže od 6 mjeseci te su se usredotočile na iznenadnu srčanu smrt i njenu učestalost kod grupa osoba koje su uzimale omega-3 masne kiseline ili kod kontrolnih grupa.

Rezultati su pokazali statistički značajno smanjenje rizika od iznenadne srčane smrti za 8% kod osoba koje su uzimale EPA (eikosapentaenska) i DHA (dokosaheksaenska) omega-3 masne kiseline.

Osobama s povišenom razinom triglicerida ili LDL kolesterola taj se rizik smanjio za čak 17%, a za čak 30% smanjio se osobama koje su dnevno uzimale više od 1 grama spomenutih omega-3 masnih kiselina.

Znanstvenici smatraju da dnevna doza EPA i DHA omega-3 masnih kiselina mora biti veća od 1 grama kako bi došlo do njihova značajnog utjecaja na upale i trombozu, pa tako i do smanjenja rizika od iznenadne srčane smrti.

Izvor: Journal of Clinical Lipidology

Pošalji prijatelju na email

Komentari