Josip Rešetar

Datum objave: 26. 07. 2018.

Povišeni očni tlak (IOP) glavni je čimbenik rizika za razvoj glaukoma – jednog od vodećih uzroka sljepoće u svijetu.

Prijašnje studije provedene uglavnom na životinjama utvrdile su da se prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama povezuje sa smanjenim rizikom za neke vrste očnih bolesti od čega je najznačajnija senilna makularna degeneracija (AMD).

U novom istraživanju znanstvenici su po prvi puta promatrali utjecaj pripravaka omega-3 masnih kiselina na povišeni očni tlak odraslih osoba koje inače imaju normalan krvni tlak.

Tromjesečno istraživanje je uključilo 105 odraslih osoba dobi 33 do 38 godina sa sličnom vrijednosti IOP, međutim bez zabilježene dijagnoze glaukoma. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine, gdje je prva svakodnevno dobivala 1000 mg eikozapentaenske kiseline (EPA), 500 mg dokozaheksaenske kiseline (DHA) i 900 mg α-linolenske kiseline, dok je druga skupina bila kontrolna.

Nakon isteka eksperimenta kod skupine ispitanika koja je dobivala omega-3 masne kiseline zabilježeno je smanjenje očnog tlaka (IOP) za čak 8%, dok je u kontrolnoj skupini zabilježen blagi porast IOP.

Znanstvenici stoga predlažu razmatranje dodataka prehrani s omega-3 masnim kiselinama kao sredstvom za prevenciju, smanjenje i liječenje IOP.

Izvor: Translational Vision Science & Technology
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: glaukom, oči, omega, Omega-3 m.k.,

Komentari