Lora Štrbac

Datum objave: 01. 11. 2023.

Omega-3 masne kiseline, poznate po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima s povoljnim učincima na zdravlje srca, sve više privlače pozornost kao potencijalno korisne tvari za očuvanje i poboljšanje zdravlja pluća.

Nacionalni institut za zdravlje podržao je veliki multidisciplinarni istraživački tim u provođenju temeljite studije kako bi istražili vezu između razine omega-3 masnih kiselina u krvi i funkcije pluća. Analizirali su podatke o zdravlju dišnog sustava 15 063 Amerikanaca koji su sudjelovali u istraživanjima Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv.

U prvom dijelu studije, istraživački tim je analizirao podatke odraslih osoba, koje su se općenito smatrale zdravima i nisu imale dokazane kronične plućnih bolesti. Prosječna dob ispitanika bila je 56 godina, pri čemu su žene činile 55% ukupnog uzorka, a praćenje sudionika provodilo se tijekom razdoblja od 7 do 20 godina. A

naliza ovog uzorka američke populacije otkrila je značajnu povezanost između povećanih razina omega-3 masnih kiselina i usporenog opadanja funkcije pluća.

U drugom dijelu, istraživači su analizirali određene genetske markere u krvi kao dodatni pokazatelj procjene unosa omega-3 masnih kiselina putem prehrane te su istraživali njihovu korelaciju s plućnom funkcijom. Rezultati su pokazali da veći unos omega-3 masnih kiselina pozitivno utječe na plućnu funkciju, s naglaskom na povezanost viših razina DHA (dokosaheksaenska kiselina, vrsta omega-3 masne kiseline) s manjim rizikom od opstrukcije dišnih puteva.

Nadalje, istraživanje je naglasilo vezu između nedostatka omega-3 masnih kiselina i smanjenja plućne funkcije ovisno o spolu i povijesti pušenja. Nalazi su ukazali na to da je DHA značajno povezana s opadanjem funkcije pluća, posebno kod muškaraca i žena koji su bili pušači.

Rezultati oba dijela studije snažno ukazuju na zaštitni učinak povećanog unosa omega-3 masnih kiselina, posebno DHA, na zdravlje pluća. Stoga, ovo istraživanje predstavlja dosad najuvjerljivije dokaze o potencijalnoj ulozi omega-3 masnih kiselina u očuvanju dugoročnog zdravlja pluća te naglašava važnost uključivanja ovih masnih kiselina u prehranu.

Izvor: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega-3 masne kiseline, pluća,

Komentari