Ela Lučić

Datum objave: 31. 03. 2022.

Rezultati nove studije pokazali su kako postoji povezanost između razine omega-3 masnih kiselina i biomarkera u krvi koji ukazuju na bolje cjelokupno zdravlje.

Znanstvenici su nastojali utvrditi postoji li veza između omega-3 indeksa i širine distribucije volumena eritrocita (RDW, engl. Red cell Distribution Width). Širina distribucije volumena eritrocita daje uvid u raspodjelu veličina samih crvenih krvnih stanica. Krivulja koja prikazuje raspodjelu veličine eritrocita u osobe boljeg zdravstvenog stanja užeg je oblika, dok krivulja šireg oblika ukazuje na brojne bolesti, uključujući ozbiljne nutritivne nedostatke te veći rizik od srčanih bolesti.

Jedna od teorija upućuje na to da su veće razine eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA) u staničnim membranama (što se iskazuje omega-3 indeksom) povezane s većom otpornošću crvenih krvnih stanica. To će rezultirati manjim brojem neuobičajenih veličina i oblika eritrocita te će se oni lakše kretati kroz krvožilni sustav. Crvene krvne stanice najzastupljenija su vrsta stanica u tijelu i obavljaju kritičnu funkciju isporuke kisika tkivima i uklanjanja ugljikovog dioksida. Kako bi se to postiglo, eritrociti moraju proći kroz kapilare koje su širine samo polovice prosječne stanice, stoga moraju biti u stanju podnijeti značajno posmično naprezanje.

U ovoj studiji, znanstvenici su prikupili 25 000 uzoraka krvi. Dokazali su kako je veća razina omega-3 masnih kiselina povezana sa zdravijom cjelokupnom konformacijom eritrocita.

Vrijednosti omega-3 indeksa manje ili jednake 5,6% bile su povezane s raspodjelom veličina eritrocita koja je potencijalno nepovoljna za zdravlje.

To ukazuje na ulogu EPA i DHA u održavanju pravilne strukture eritrocita kod zdravih osoba. Znanstvenici tvrde kako bi postizanje vrijednosti omega-3 indeksa veće od 5,6% moglo pomoći u održavanju normalne raspodjele veličine eritrocita.

Izvor: Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega-3 indeks, Omega-3 m.k.,

Komentari