Magdalena Klepo

Datum objave: 15. 11. 2023.

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je rijetka, progresivna neurodegenerativna bolest koja zahvaća živčane stanice u mozgu i leđnoj moždini. Oboljeti može svatko, no ALS uglavnom pogađa osobe srednje životne dobi.

U početku oboljeli mogu primijetiti simptome poput slabosti i grčenja mišića, nakon čega u kasnijim fazama bolesti dolazi do otežanog hoda, govora, gutanja te na kraju disanja. Posljedično, bolest dovodi do potpune paralize i smrti.

Nedavno provedena studija pokazuje da je kod osoba s ALS-om koje konzumiraju više namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama poput lanenog ulja, oraha, uljane repice i sjemenki bundeve uočeno sporije napredovanje bolesti i produljeno preživljavanje.

U istraživanju koje je trajalo 18 mjeseci, sudjelovalo je 449 osoba s ALS-om, prosječne dobi 58 godina. Istraživači su pratili vrijednosti omega-3 masnih kiselina u krvi ispitanika, nakon čega su ih na temelju najnižeg do najvišeg iznosa podijelili u četiri skupine. Kako bi se procijenilo napredovanje bolesti i težina simptoma, ispitanicima je rađen test sposobnosti. Test je mjerio 12 aspekata tjelesne funkcije, uključujući govor, gutanje, žvakanje i sposobnost korištenja mišića u šakama, rukama, nogama i trupu, kao i respiratorna funkcija. Svaka kategorija je bodovana od nule, označavajući potpuni izostanak sposobnosti, do četiri boda koji označava normalnu sposobnost. Ukupni rezultati kretali su se u rasponu od nula do 48 bodova, pri čemu viši broj bodova ukazuje na bolju funkciju i lakše simptome.

Istraživači su otkrili da je omega-3 masna kiselina, zvana alfa-linolenska kiselina pokazala najveći učinak. Spomenuta masna kiselina nalazi se u mnogim sjemenkama i uljima, uključujući laneno sjeme, orahe, chia sjemenke, konoplju te mnoga biljna ulja.

Osobe s najvišom razinom alfa-linolenske kiseline imale su prosječan broj bodova 38,3 na početku istraživanja, dok je kod osoba s najnižom razinom uočen i niži prosječan broj bodova od 37,6. Također, kod skupine s višim razinama alfa-linolenske kiseline uočena je niža stopa smrtnosti koja je iznosila 19 %, u odnosu na skupinu s nižim razinama gdje je iznosila 33 %. Osobe s najvišim razinama alfa-linolenske kiseline imale su 50 % manji rizik od smrti tijekom studije u usporedbi s osobama s najnižim razinama.

Više koncentracije eikozapentaenske masne kiseline, vrste omega-3 masnih kiselina koja se nalazi u masnoj ribi i dodacima ribljeg ulja, također su bile povezane s nižim rizikom od smrti tijekom studije. Isti učinak istraživači su uočili i kod povišenih koncentracija linolne kiseline, vrste omega-6 masnih kiselina,, koja se nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima, mesu, sjemenkama i jajima.

Znanstvenici zaključuju da je uočena veza između prehrane i ALS-a zanimljiva te ukazuje da bi osobe s ALS-om mogle imati značajne koristi od dodatnog unosa omega-3 masnih kiselina putem prehrane.

Izvor: Neurology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ALA, ALS, EPA, omege,

Komentari