Vitaminoteka

Datum objave: 01. 04. 2015.

U novoj studiji provedenoj na 374 pacijenata koji su preživjeli srčani udar, primijećeno je da dodaci omega-3 masnih kiselina, tj. ribljeg ulja mogu smanjiti upalu i očuvati funkciju srca te tako ponuditi dodatne koristi pacijentima koji već primaju uobičajenu medicinsku njegu.

Ispitanici u studiji bili su podijeljeni u dvije skupine te su tijekom šest mjeseci svakodnevno dobivali ili 4 g omega-3 masnih kiselina ili placebo (ulje kukuruznih klica). Oporavak pacijenata bio je praćen snimanjima magnetskom rezonancijom i ispitivanjem sposobnosti pumpanja krvi na početku i na kraju studije.

Rezultati su pokazali da su pacijenti koji su uzimali omega-3 masne kiseline, u usporedbi s onima koji su uzimali placebo, imali 39 % nižu vjerojatnost pogoršanja srčane funkcije. Također, zapaženo je i znatno poboljšanje vrijednosti ključnih pokazatelja upale

Zamijećeno je da je 5 %-tno povećanje razine omega-3 masnih kiselina u krvi pacijenata bilo povezano s najvišim izgledima za poboljšanje funkcije srca.

Izvor: American College of Cardiology's 64th Annual Scientific Session

Pošalji prijatelju na email

Komentari