Datum objave: 11. 06. 2008.

Centar za gerontolologiju ZZJZ "Dr.A.Štampar" - Referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba u sklopu gerontološkojavnozdravstvene djelatnosti redovito organizira i provodi edukaciju timova LOM-a, medicinskih sestara i drugih stručnjaka u zaštiti zdravlja za starije osobe.

159. gerontološka tribina održana je pod naslovom "Omega 3 masne kiseline u prevenciji kardiovaskularnih bolesti u starijih" s predavačem akademikom Željkom Reinerom. Uvodno je izvedena je trominutna vježba razgibavanja svih nazočnih sudionika gerontološke tribine kako bi se identifikacijskim modelom upozorilo na nužnost trajne fizičke aktivnosti u prevenciji bolesnog starenja.

Prim.mr.sc.Spomenka Tomek- Roksandić, dr.med prezentirala je gerontološko-javnozdravstvene pokazatelje o veličini pojavnosti hospitalizacija i smrtnosti osoba starijih od 65 godina s posebnim osvrtom na bolesti cirkulacijskog sustava. U Hrvatskoj u 2006. godini osobe starije od 65 godina činile su 62,26% svih hospitaliziranih zbog bolesti cirkulacijskog sustava dok je udio umrlih starijih od 65 godina od ukupno umrlih osoba zbog cirkulacijskih bolesti iznosio čak 88%.

Stručno predavanje akademik Željko Reiner započeo je tumačenjem procesa aterogeneze i njezinih posljedica. Prikazane su europske smjernice (Graham I. 2007.) prema kojima se i u primarnoj i u sekundarnoj prevenciji treba postići: ukupni kolesterol <5,0 mmol/l, LDL kolesterol <3,0 mmol/l, HDL kolesterol >1,0 mmol/l (muškarci) odnosno >1,2 mmol/l (žene), trigliceridi <1,7 mmol/l. Kod osobe s velikim rizikom preporučuje se ukupni kolesterol < 4,5 (po mogućnosti < 4,0), a LDL kolesterol < 2,5 (po mogućnosti < 2,0).

Okosnicu predavanja činile su Omega 3 masne kiseline: Eikozapentaenska kiselina (EPA) i Dokozaheksaenska kiselina (DHA). Omega 3 masne kiseline u organizam se unose kunzumacijom prvenstveno plave ribe (de novo sinteza) ili sintetskim nadomjestcima. Prosječno konzumiranje ribe u Hrvatskoj u 2005. godini iznosilo je 7,8 kg po osobi. U Europi se manje ribe nego u Hrvatskoj jede samo u Njemačkoj, Mađarskoj i Irskoj, a posebno zabrinjavajuća činjenica je da se riba jede sve manje.

Akademik Željko Reiner prikazao je rezultate brojnih studija (Health Professionals Follow-up Study, DART studija, ATTICA studija uključujući i vlastita iskustva ) koje su potvrdile su učinak Omega 3 masnih kiselina na koronarnu bolest srca kao i načine njihova djelovanja. Incidencija iznenadne smrti u bolesnika nakon infarkta miokarda je velika, a kardioprotektivni učinci omega-3 masnih kiselina očituju se u prevenciji iznenadne smrti i to prevencijom aritmija i povećanjem varijabilnosti srčanog ritma.

Zaključno je istaknuto kako omega-3 masne kiseline imaju učinke ovisne o dozi te se nakon IM preporučuje uzimanje 1g EPA + DHA na dan s ciljem anti-aritmogenog djelovanja ( preporuke Europskog kardiološkog društva).

Zbog pozitivnog djelovanja Omega 3 masnih kiselina u prevenciji kardiovaskularnih bolesti starijim osobama preporučuje se prehrana bogata plavom ribom koja obiluje kiselinama.

Maja Marić Bajs, dr. med.
Centar za gerontologiju
ZZJZ "Dr.A.Štampar

[url="http://www.plivamed.net/"]PLIVAmed.net[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari