Datum objave: 27. 08. 2011.

Znanstvenici smatraju da prehrana trudnica bogata određenim masnim kiselinama i nutrijentima može smanjiti rizik od karcinoma dojke u ženskih potomaka, a to se posebno odnosi na povećani unos omega-3 masnih kiselina i nutrijenata s metilnim skupinama.

Povećani unos omega-3 masnih kiselina izaziva epigenetske promjene in utero i kasnije tijekom dojenja, te tako mijenjagensku ekspresiju i posljedično štiti od karcinoma dojke. U studiji na potomcima miševa čije su majke hranjene hranom s visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina, uočen je manji postotak pojave karcinoma dojke, u usporedbi s miševima čije su majke bile hranjenje hranom s visokim sadržajem omega-6 masnih kiselina.

Isto tako, epigenetske promjene u tkivu dojke uzrokuje i prehrana trudnica bogata lipotropskim supstancama ( metionin, kolin, folat, vitamin B12). Ispitivanje na 45 trudnih štakorica podijeljenih u 2 grupe, gdje je jedna grupa dobivala dodatke prehrane koje sadrže metilne grupe, a druga klasičnu prehranu, podupire ovu teoriju. Nakon što su ženski potomci odrasli i bili izloženi kemijskom agensu koji izaziva karcinom dojke, u štakorica čije su majke u prehrani dobivale lipotropske supstance nađen je manji broj tumora i bili su manjeg volumena.

Zaključak ove studije je da je prehranom moguće sprječiti razvoj karcinoma dojke u ženskih potomaka, što je jako zanimljivo jer se može utjecati na moguću bolest još u fetusnom razdoblju.

Izvor: ScienceDaily

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari