Vitaminoteka

Datum objave: 23. 10. 2019.

Osobe koje uzimaju omega-3 masne kiseline u obliku dodatka prehrani imaju manji rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti, ali one ne pokazuju dobrobiti za prevenciju moždanog udara, pokazala je nova meta analiza.

Istraživači s Harvarda proveli su novu analizu koja je obuhvatila tri nedavno završena velika ispitivanja, čime se veličina uzorka povećala za 64%. Ukupno analizirana populacija obuhvatila je gotovo 130 000 odraslih u 13 randomiziranih ispitivanja širom svijeta, uključujući VITAL pokus, najveće randomizirano ispitivanje omega-3 masnih kiselina do sada.

Rezultati su pokazali da je kod osoba koje su svakodnevno unosile riblje ulje bogato omega-3 masnim kiselinama, u usporedbi s onima koje su uzimale placebo, smanjen rizik za većinu kardiovaskularnih bolesti, uključujući i 8% manji rizik za srčani udar i smrt uzrokovanu koronarnom bolesti srca.

Povezanost je bila posebno uočljiva kod uzimanja većih doza ribljeg ulja. Ovo otkriće sugerira da suplementacija omega-3 masnim kiselinama iz ribljeg ulja u dozama iznad 840 mg/dan, koja se koristi u većini randomiziranih kliničkih ispitivanja, može pružiti značajnije smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači dodaju da, iako bi se preporuke trebale usredotočiti na povećanje konzumacije ribe, pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost i druge zdrave životne navike, ovo istraživanje ukazuje da korištenje omega-3 masnih kiselina kao dodatka prehrani može imati važnu ulogu kod određenih bolesnika.

Izvor: Journal of the American Heart Association​

Pošalji prijatelju na email

Komentari