Maja Biličić

Datum objave: 09. 01. 2019.

Pregledom više od 70 kliničkih istraživanja utvrđeno da povećan unos omega-3 masnih kiselina dugog lanca tijekom trudnoće smanjuje rizik od prijevremenog poroda.

Znanstvenici su sistematskim pregledom 70 randomiziranih istraživanja proučili podatke više od 20 tisuća žena te otkrili da omega-3 masne kiseline, u odnosu na placebo, smanjuju rizik od prijevremenog poroda.

Drugim riječima, uzimanje dokozaheksaenske kiseline (DHA) i eikozapentaenske kiseline (EPA) iz ribe i ribljeg ulja smanjilo je rizik od poroda prije 37. tjedna trudnoće za 11%, rizik od poroda prije 34. tjedna trudnoće za 42% i rizik od rođenja djeteta porođajne mase manje od 2500 g za 10%.

Znanstvenici naglašavaju da još uvijek ne znaju glavni razlog prijevremenog poroda, no snažno se oslanjaju na dokaze koji pokazuju da uzimanje omega-3 masnih kiselina kao dodatka prehrani uvelike smanjuje taj rizik. U tijeku je novo istraživanje kojim će procijeniti dugotrajni učinak omega-3 masnih kiselina na majku i dijete te njegov rast i mentalni razvoj.

Izvor: Cochrane Database of Systematic Reviews 2018
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari