Datum objave: 24. 05. 2013.

Studija objavljena u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry promatrala je utjecaj omega-3-masnih kiselina na neurodegenerativne bolesti.

Rezultati su se temeljili na usporedbi podataka 67 ispitanika s blagim kognitivnim oštećenjem s 134 zdrave starije osobe. Razine omega-3-masnih kiselina pratile su se putem upitnika o učestalosti konzumacije hrane te putem uzoraka krvi, urina te razine lipidne hiperoksidaze (markera oksidativnog stresa). Rezultati su pokazali da osobe s blagim kognitivnim oštećenjima imaju više razine markera oksidativnog stresa te da unosom omega-3-masnih kiselina snizuju razine tih markera. Nadalje, unos omega-3-masnih kiselina pozitivno je koreliran s boljom kognitivnom funkcijom, pozornošću i prisjećanjem.

Autori su istaknuli da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdio točan utjecaj navedenih masnih kiselina na razvoj neurodegenerativne bolesti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari