Datum objave: 22. 07. 2013.

Omega-3-masne kiseline povezuju se s brojnim blagotvornim utjecajima na zdravlje no studija objavljena u časopisu BMJ istraživala je utjecaj na rizik od karcinoma dojke.

Skupina znanstvenika analizirala je 26 studija iz Sjedinjenih Američkih Država, Europe i Azije u koje je uključeno 800,000 ispitanika s više od 20 000 oboljelih od karcinoma dojke.

Unosom omega-3-polinezasićenih masnih kiselina (eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA)) iz riba uočen je smanjeni rizik od karcinoma dojke za 14 % . Kako bi se postiglo navedeno smanjenje rizika potrebno je unositi masnije vrste riba poput lososa, sardina, tune 1-2 porcije tjedno.

Rezultati studije potvrdili su zaštitnu ulogu omega-3-masnih kiselina na organizam te smanjenje rizika od karcinom dojke.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari