Ela Lučić

Datum objave: 08. 07. 2022.

Iako postoje dokazi kako povećani unos omega-3 masnih kiselina hranom ili dodacima prehrani može smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog tlaka, optimalna količina potrebna za postizanje navedenog učinka i dalje nije utvrđena.

Omega-3 masne kiseline, odnosno dokozaheksaenska (DHA, engl. Docosahexaenoic acid) i eikozapentaenska kiselina (EPA, engl. Eicosapentaenoic acid), obično se nalaze u plavoj ribi kao što su losos, tuna, sardina, pastrva, haringa i kamenice.

U nedavno provedenom istraživanju, znanstvenici su analizirali rezultate 71 kliničke studije objavljene u vremenskom razdoblju od 1987. do 2020. godine. U studijama se ispitivao odnos između razine krvnoga tlaka i omega-3 masnih kiselina DHA i EPA (bilo pojedinačno ili u kombinaciji) kod zdravih pojedinaca u dobi od 18 i više godina te u onih s povišenim krvnim tlakom ili poremećenom razinom kolesterola. U studijama je obuhvaćeno gotovo 5000 ispitanika u dobi od 22 do 86 godina. Ispitanici su tijekom prosječno 10 tjedana unosili povećane količine omega-3 masnih kiselina hranom ili dodacima prehrani.

Analizom rezultata, stručnjaci su utvrdili kako je u ispitanika koji su dnevno konzumirali između 2 i 3 grama DHA i EPA omega-3 masnih kiselina zabilježena značajno manja razina sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka za prosječno 2 mmHg, u usporedbi s onima koji nisu unosili EPA i DHA.

Također, pokazalo se kako dnevni unos omega-3 masnih kiselina veći od 3 grama može pružiti dodatne blagodati na smanjenje razine krvnog tlaka u pojedinaca s visokim krvnim tlakom ili visokom razinom lipida u krvi.

Znanstvenici su zaključili kako rezultati provedenog istraživanja podupiru postojeće smjernice koje ukazuju na to da povećani unos EPA i DHA omega-3 masnih kiselina može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca smanjenjem razine visokog krvnog tlaka, osobito među pojedincima s već dijagnosticiranom hipertenzijom.

Izvor: American Heart Association

Pošalji prijatelju na email

Komentari