Datum objave: 31. 10. 2013.

Velik broj studija ukazuje na pozitivno djelovanje omega-3-masnih kiselina na mozak prevenirajući abnomalnosti te razvoj degenerativnih bolesti. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Heart Association ispitivalo je povezanost razine omega-3-masnih kiselina u krvi na smanjenje rizika od moždanih udara u starijih.

Studija je uključila 3 660 osoba starijih od 65 godina u periodu od 5 godina pri čemu je rađeno skeniranje mozga te su praćene pojave moždanih udara. Rezultati studije su pokazale da osobe koje imaju višu razinu omega-3-masnih kiselina u krvi ujedno imaju manji rizik od moždanih udara za 40 % te povećani sadržaj bijele tvari mozga odgovorne za donošenje odluka, brzinu reakcije, pozornost i sposobnost učenja.

Identična populacija ispitanika korištena je pri ispitivanju unosa ribe na mozak pri čemu je također zaključeno da povećani unos masne ribe, poznate kao dobar izvor omega-3-masnih kiselina, smanjuje rizik od pojava abnormalnosti na mozgu. Rezultati ukazuju na povoljni učinak konzumacije ribe po zdravlje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari