Maja Biličić

Datum objave: 28. 09. 2018.

Pregledni rad koji se bavio utjecajem proteina iz hrane i proteina u obliku dodatka prehrani na mišićnu masu naglašava važnost i masti, vitamina, minerala te drugih bioaktivnih spojeva u njenoj izgradnji.

Pregledni se rad uglavnom bavio utjecajem omega-3 masnih kiselina na sintezu proteina mišića. Znanstvenici su analizom jednog istraživanja uočili da riblje ulje kao dodatak prehrani povećava koncentraciju eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) kiseline u fosfolipidima skeletnih mišića te potiče sintezu proteina mišića odraslih osoba.

Drugo je istraživanje također ukazalo na povećanje mase i poboljšanje funkcije skeletnih mišića zdravih starijih osoba uslijed uzimanja ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani. Riblje ulje pokazalo se značajnim i za snagu skeletnih mišića starijih žena pri tjelesnoj aktivnosti. Biološki mehanizmi prema kojima masne kiseline upravljaju anabolizmom skeletnih mišića zasad su nepoznati. 

Osim omega-3 masnih kiselina, u preglednom radu znanstvenici spominju i oleate, vitamine A, D i E te minerale selen i cink, koji su se kod životinja pokazali značajnima za anabolizam mišića.

Rezultati dobivenih istraživanja ukazuju na to da vitamini, minerali, masti i drugi bioaktivni spojevi iz hrane u kombinaciji s aminokiselinama ili proteinima potiču sintezu proteina mišića. Predlaže se ispitivanje utjecaja konzumacije omega-3 masnih kiselina na atrofiju mišića starijih osoba zbog njihova nedovoljnog korištenja.

Izvor: Journal of Physiology
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari