Ela Lučić

Datum objave: 16. 08. 2021.

Dijabetička polineuropatija (DSP, engl. Diabetic Sensorimotor Polyneuropathy) pogađa oko 50% osoba s dijabetesom i razvija se uslijed kronične izloženosti hiperglikemiji. Ova je bolest u ranoj fazi povezana s gubitkom malih osjetilnih živčanih vlakana u rožnici.

Trenutno je intenzivna kontrola glikemije jedina uspostavljena metoda za usporavanje napredovanja DSP-a u bolesnika s dijabetesom tipa 1. Međutim, skupina istraživača iz Australije i Novog Zelanda ističe kako bi unos omega-3 masnih kiselina svakodnevnom prehranom ili u obliku dodatka prehrani mogao pružiti blagodati osobama koje pate od DSP-a.

Znanstvenici su proveli studiju između srpnja 2017. i rujna 2019. godine u kojoj su sudjelovala 43 bolesnika s dijabetesom tipa 1. Ispitanicima je nasumično dodijeljeno uzimanje omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani ili placeba tijekom 180 dana.

Do kraja studije, u interventnoj skupini zabilježeno je značajno poboljšanje regeneracije živca rožnice u usporedbi s placebo skupinom.

Međutim, nije uočen velik broj razlika između ove dvije skupine u pogledu uobičajene oštrine vida, razine očnog tlaka, krvnih parametara ili statusa dijabetičke retinopatije. Istraživači tvrde kako su dobiveni rezultati u skladu s rezultatima prethodno provedene studije na glodavcima, gdje je uzimanje omega-3 masnih kiselina moglo zaustaviti gubitak živčanih vlakana u rožnici i oštećenje osjetljivosti rožnice. Rezultati jedne druge studije pokazali su kako je uzimanje 1500 mg omega-3 masnih kiselina dnevno tijekom tri mjeseca rezultiralo značajnim povećanjem gustoće živca rožnice, u usporedbi s placebo skupinom.

Poboljšanje regeneracije živca rožnice također je praćeno većim omega-3 indeksom u interventnoj skupini. Omega-3 indeks u interventnoj skupini povećao se s 4,9% na početku studije na 8,2% 180. dan studije. Što se tiče placebo skupine, omega-3 indeks ispitanika bio je sličan na početku (4,6%) i na kraju studije (4,8%). Istraživači smatraju kako se zabilježeni učinci temelje na protuupalnim i neuroprotektivnim svojstvima lipidnih metabolita, resolvina i protektina.

Izvor: Diabetes

Pošalji prijatelju na email

Komentari