Datum objave: 25. 03. 2014.

Omega-3 masne kiseline povezuju se s različitim povoljnim utjecajima na zdravlje poput očuvanja kardiovaskularnog zdravlja i sprječavanja razvoja upalnih procesa. Engleska studija, objavljena u časopisu Journal of Sleep Research, prvo je istraživanje koje se bavilo povezanošću omega-3 masnih kiselina sa spavanjem djece.

Randomizirana, kontrolna studija provedena je na 362 djece koja su tijekom 16 tjedana ili unosili 600 mg omega-3 masnih kiselina u obliku kapsula ili dobivali placebo kako bi se ispitalo utječe li razina ovih masnih kiselina na kvalitetu sna. Svi ispitanici su imali 7 do 9 godina te poteškoće s čitanjem, a podaci o snu dobiveni su putem anketa koje su ispunjavali roditelji. Kako bi pratili ukoliko djeca imaju poteškoća sa snom, nosila su senzore oko ručnog zgloba.

Po analizi podataka, uočeno je kako su djeca koja su imala više razine omega-3 masnih kiselina u krvi u prosjeku spavala 58 minuta dulje, manje se budila te hodala tijekom noći u odnosu na djecu koja su unosila placebo. Znanstvenici ističu kako se adekvatnom količinom sna može utjecati na koncentraciju kao i na sposobnost učenja u djece.

Ovakva saznanja dodatno potvrđuju važnost adekvatnog unosa omega-3 masnih kiselina prehranom koju ostvarujemo povećanim unosom masnijih vrsta riba, orašastih plodova kao i određenih vrsta ulja (laneno i repičino). Unos ovih masnoća moguć je i putem dodataka prehrani.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari