Vitaminoteka

Datum objave: 14. 11. 2016.

Lupus je autoimuna bolest kod koje imunosni sustav napada i razara zdrava tkiva, stanice i organe, uzrokujući pritom bol i upalu, a sustavni eritemski lupus (SEL) je najčešći oblik te bolesti.

Smatra se da brojni okolišni čimbenici utječu na razvoj lupusa u pojedinaca osjetljivih na to stanje, a jedan od čimbenika rizika zasigurno je i izloženost kristalnom siliciju. Kristalni silicij je toksični mineral povezan s razvojem karcinoma pluća, odnosno s povećanim rizikom od razvoja SEL.

U časopisu PLOS One objavljeno je istraživanje u kojem je zapaženo kako je dokozaheksaenska masna kiselina (DHA), poznata po svojim protuupalnim svojstvima, spriječila pojavu lezija na plućima miševa s genetičkom predispozicijom za lupus uzrokovanu kristalnim silicijem.

Ženke miševa s genetičkom predispozicijom za lupus su slučajnim odabirom podijeljene u 4 skupine: skupina s prehranom koja sadržava 0,4%, 1,2% ili 2,4% DHA, odnosno kontrolna skupina. Prehrana koja je uključivala DHA ekvivalentna je prehrani čovjeka koja sadrži 2, 6 ili 12 grama DHA dnevno. Nakon dva tjedna, sve su skupine jednom tjedno bile izložene kristalnom siliciju u dozi od 1 mg tijekom četiri tjedna te su zadržane na eksperimentalnoj prehrani sljedećih 12 tjedana.

Tijekom procjene pluća miševa, zabilježeno je značajno manje lezija u skupinama koje su primale 1,2 i 2,4% DHA, u odnosu na kontrolnu skupinu, a u skupini koja je primala 0,4% DHA nisu primijećeni učinci na plućne lezije.

Autori zaključuju da nije sasvim jasan mehanizam kojim DHA sprječava lezije uzrokovane kristalnim silicijem. Međutim, pretpostavljaju kako masne kiseline mijenjaju način na koji plućni makrofagi (bijele krvne stanice uključene u otkrivanje i razaranje patogena) reagiraju na toksičnu tvar.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Lupus, Omega-3 m.k.,

Komentari