Josip Rešetar

Datum objave: 24. 10. 2018.

Povećan unos dugolančanih omega-3 masnih kiselina mogao bi doprinijeti boljoj kontroli nealkoholne bolesti masne jetre (NAFLD), zaključak je meta-analize objavljene u časopisu Nutrition Reviews.

Meta-analiza je obuhvatila 18 kliničkih studija u kojima su oboljelim od NAFLD-a davali dugolančane omega-3 masne kiseline ili pak placebo. Budući da bolest nije usko povezana s određenom životnom dobi, ispitanici uključeni u studije bili su pedijatrijska populacija i odrasli ispitanici.

Primjena 250 mg dokozaheksaenske masne kiseline (DHA) kod pedijatrijske populacije te 3 g kombinacije eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) masne kiseline, zajedno s povećanom tjelesnom aktivnosti i kalorijskim deficitom, pokazali su se učinkovitim u smanjenju napredovanja NAFLD.

Mehanizmi kojima dugolančane omega-3 masne kiseline iskazuju blagotvorne učinke još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni, međutim pretpostavlja se da su posljedica uloge omega-3 masnih kiselina u regulaciji sinteze i razgradnje masnih kiselina.

Kako meta-analiza nije mogla ponuditi minimalnu količinu omega-3 masnih kiselina koja bi bila učinkovita kod NAFLD te kako pedijatrijska populacija nije dobivala EPA, znanstvenici pozivaju na novu seriju studija.
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masna jetra, Omega-3 m.k.,

Komentari