Vitaminoteka

Datum objave: 31. 03. 2016.

Blagi pad kognitivnih sposobnosti i slabljenje pamćenja sastavni su dio starenja. Međutim, kod nekih oboljenja – poput Alzheimerove bolesti, ove promjene se odvijaju jako brzo. Smatra se da bi omega-3 masne kiseline mogle imati ulogu u očuvanju funkcije mozga, no malo je istraživanja koja su se bavila ovom temom.

Stoga je u novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Alzheimer's Disease, na 44 zdrava ispitanika dobi 50-75 godina ispitan učinak šestomjesečnog svakodnevnog uzimanja dodatka prehrani s omega-3 masnim kiselinama. Jedan dio ispitanika uzimao je 2 200 mg tzv. dugolančanih omega-3 masnih kiselina, koje se mogu naći u ribljem ulju, dok je drugi dio poslužio kao kontrolna skupina koja je dobivala suncokretovo ulje (placebo).

Na kraju istraživanja primijećeno je da su ispitanici koji su dobivali omega-3 masne kiseline, u usporedbi s kontrolom, pokazali znatna poboljšanja u testu pamćenja, iako razlike nisu primijećene u testu verbalnog učenja. Svejedno, čini se da omega-3 masne kiseline mogu povoljno djelovati na neke aspekte kognitivne funkcije kod zdravih starijih osoba.

Pošalji prijatelju na email

Komentari