Vitaminoteka

Datum objave: 04. 06. 2015.

Nedavna klinička studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je da dodaci ribljeg ulja mogu povećati mišićnu masu i snagu starijih osoba te potencijalno usporiti propadanje mišića koje se obično povezuje sa starenjem.

U studiji su sudjelovale 44 osobe dobi 60-85 godina koje su nasumičnim odabirom bile podijeljene u dvije skupine. Tijekom šest mjeseci, jedna skupina je svakodnevno uzimala dodatak ribljeg ulja, koji je sadržavao 1,9 g EPA i 1,5 g DHA (dugolančane omega-3 masne kiseline), dok je druga uzimala pripravak s uljem kukuruznih klica (placebo).

Rezultati su pokazali da je skupina koja je uzimala riblje ulje, u usporedbi s placebo-skupinom, na kraju studije imala 3,5 % veći volumen bedrenog mišića te oko 6 % veću mišićnu snagu gornjeg i donjeg dijela tijela.

Primijećene pozitivne promjene u masi i funkciji mišića bile su manje izražene od onih koje se primjećuju u studijama koje ispituju utjecaj tjelovježbe, no riblje ulje je pokazalo klinički značajan učinak, bolji od, primjerice, terapije testosteronom ili hormonom rasta.

Autori su procijenili da 6 mjeseci uzimanja dodataka ribljeg ulja, može „pomladiti“ mišiće za 2-3 godine te tako utjecati na poboljšanje kvalitete života starijih osoba.

Pošalji prijatelju na email

Komentari