Vitaminoteka

Datum objave: 01. 06. 2015.

Rezultati nove studije objavljene u časopisu Journal of Child Psychology and Psychiatry, otkrivaju da bi omega-3 masne kiseline mogle utjecati na smanjenje agresivnog i antisocijalnog ponašanja djece.

U studiji su sudjelovale dvije skupine od stotinu djece, dobi 8-16 godina. Tijekom šest mjeseci trajanja intervencije, jedna je skupina trebala konzumirati voćni sok koji im je svakodnevno pružao 1 g omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja, dok je druga, kontrolna skupina konzumirala sok bez dodataka masnih kiselina (placebo).

Na početku studije te šest i 12 mjeseci kasnije, roditelji ispitanika ispunjavali su upitnike za procjenu ponašanja njihove djece, a iste su ispunjavala i sama djeca. Upitnici su procjenjivali učestalost agresivnog i antisocijalnog ponašanja, te ponašanja povezanih s depresijom, anksioznosti i izoliranjem.

Nakon šest mjeseci intervencije, primijećeno je da su, prema procjeni roditelja, obje skupine pokazale poboljšanja u ponašanju. Međutim, nakon sljedećih šest mjeseci, učestalost neželjenih ponašanja se kod kontrolne skupine vratila na početne vrijednosti, dok se kod interventne skupine i dalje nastavila smanjivati. Kod skupine koja je dobivala omega-3 masne kiseline primijećeno je čak 42-62 %-tno poboljšanje u ponašanju.

Iako su autori ukazali na neke nedostatke studije, zaključili su kako bi ovi pozitivni rezultati trebali potaknuti daljnja istraživanja potencijalne uloge omega-3 masnih kiselina kod smanjenja učestalosti problematičnog ponašanja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari