Vitaminoteka

Datum objave: 06. 10. 2017.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Cancer Prevention Research, dodaci omega-3 masnih kiselina mogu sniziti rizik od karcinoma dojke kod pretilih žena.

Studija je bila provedena na 266 žena u postmenopauzi koje su imale veću gustoću žljezdanog tkiva u dojkama, što ukazuje na potencijalno veći rizik od budućeg razvoja karcinoma. Među ispitanicama bilo je i onih normalne tjelesne mase i onih s viškom kilograma, a tijekom ove dvogodišnje studije trebale su uzimati hormone s antiestrogenskim djelovanjem, pripravak s omega-3 masnim kiselinama ili kombinaciju navedene dvije terapije. Također, dio ispitanica nije trebao uzimati nikakvu terapiju te je predstavljao kontrolnu skupinu.

Rezultati su pokazali da je povećanje razina omega-3 masnih kiselina u krvi bilo povezano sa smanjenjem gustoće žljezdanog tkiva u dojkama, no samo kod pretilih ispitanica. Povoljni učinci bili su povezani, prije svega, s višim razinama dokozaheksaenske masne kiseline (DHA).

Neka prijašnja istraživanja također su pokazala zaštitni učinak omega-3 masnih kiselina, međutim, podaci nisu bili u potpunosti dosljedni, smatra se, jer u ovim istraživanjima u obzir uglavnom nije bila uzeta tjelesna masa ispitanica. Pretpostavlja se da omega-3 masne kiseline mogu sniziti rizik od karcinoma dojke jer djeluju protuupalno, a povećana razina upalnih reakcija posebice je karakteristična za osobe s pretilosti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari