Vitaminoteka

Datum objave: 06. 08. 2014.

Novo istraživanje na miševima pokazalo je da dodatak omega-3 masnih kiselina prehrani može utjecati na zdravlje zglobova i usporiti napredovanje osteoartritisa.

U istraživanju, objavljenom u časopisu Annals of the Rheumatic Diseases, interes istraživača bio je usmjeren na utjecaj različitih vrsta masnoća na osteoartritis koljena izazvan ozljedom zgloba. Miševi su bili hranjeni trima različitim tipovima visoko masnih prehrana. Jedna skupina miševa imala je prehranu bogatu zasićenim mastima, druga prehranu bogatu omega-6 masnim kiselinama, a treća prehranu bogatu omega-6 masnim kiselinama kojoj je bio dodan i mali udjel omega-3 masnih kiselina.

Rezultati su pokazali da se miševima čija je prehrana bila bogata zasićenim mastima i omega-6 masnim kiselinama, stanje artroze pogoršalo, a da su miševi kojima je prehrani bio dodan mali udio omega-3 masnih kiselina, imali mnogo zdravije zglobove. Iako omega-3 masne kiseline nisu uspjele izliječiti ozljedu, primijećeno je da su uvelike usporile progresiju osteoartritisa.

Budući da se pretilost smatra glavni rizičnim čimbenikom razvoja osteoartritisa, posebnom analizom rezultata istraživači su dodatno ispitali i utjecaj prekomjerne tjelesne mase na koljene zglobove miševa. Zaključili su da na razvoj osteoartritisa kod pretilih miševa prekomjerna tjelesna masa nije igrala ulogu, već da su masne kiseline bile te koje su utjecale na ozbiljnost bolesti. Drugim riječima, studija je pokazala da su omega-3 masne kiseline sposobne otkloniti štetan učinak kojeg pretilost, zbog opterećenja zglobova, može imati na razvoj osteoartritisa.

Pošalji prijatelju na email

Komentari