Istraživanje objavljeno u Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, sugerira da bi povišen unos omega-3 masnih kiselina kod muškaraca koji ne uzimaju aspirin, mogao rezultirati smanjenjem rizika od kolorektalnog karcinoma za 66%.
Istraživači su mjerili koncentracije masnih kiselina u krvi kod 178 muškaraca sa kolorektalnim karcinomom te kod 282 zdrava muškarca koji su predstavljali kontrolnu skupinu. Kontrolna skupina bila je otprilike slične dobi i pušačkih navika kao i pacijenti.
Nakon prilagodbe rezultata s obzirom na druge potencijalne čimbenike rizika, istraživači su uočili da su osobe sa najvišom razinom omega-3 masnih kiselina imale 40 % manji riziki za kolorektalnog karcinoma u odnosu na osobe sa najnižom razinom omega-3 masnih kiselina u krvi. Taj rizik je kod osoba koje nisu uzimale aspirin bio još i manji, točnije za 66% manji.
Izvor: Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention ; February 2007, Volume 16, Pages 314-321