Vitaminoteka

Datum objave: 17. 11. 2016.

Rezultati novog kineskog istraživanja zabilježili su poboljšanje kvocijenta inteligencije (IQ) u starijih ljudi s blagim kognitivnim oštećenjem, uslijed uzimanja omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani.

Riječ je o istraživanju u koje je uključeno 240 Kineza s blagim kognitivnim oštećenjem, dobi 65 godina i više. Slučajnim su odabirom raspoređeni u eksperimentalnu skupinu, koja je primala 2 g dokozaheksaenske masne kiseline (DHA) dnevno, odnosno u placebo skupinu koja je uzimala ulje kukuruza, u razdoblju od godinu dana. Izmjerene su njihove specifične mjere kognitivnih funkcija na početku te nakon 6 i 12 mjeseci.

U skupini koja je primala DHA zabilježen je 10% viši IQ, u odnosu na skupinu koja je primala placebo. Pored toga, zabilježena su statistički značajna povećanja u dva IQ podtesta koji se smatraju pokazateljima dugoročnog i kratkoročnog pamćenja. Dobivena saznanja ukazuju na usporavanje razvoja atrofije hipokampusa te na značajno poboljšanje kognitivne funkcije u ispitanika s blagim kognitivnim oštećenjem, koji su uzimali 2 g DHA dnevno u obliku dodatka prehrani.

Premda su za potvrdu dobivenih rezultata potrebna daljnja istraživanja, Globalna organizacija za EPA i DHA omega-3 masne kiseline (GOED Omega-3) podržava prilaganje ovog istraživanja drugim dokazima povoljnog učinka DHA na kognitivnu funkciju.

Izvor: Journal of Alzheimer's Disease

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Omega-3 m.k., stariji,

Komentari