Vitaminoteka

Datum objave: 20. 10. 2014.

Omega-3 masne kiseline već su neko vrijeme u polju interesa istraživača koji proučavaju depresiju i koji su u nekoliko istraživanja pokazali njihovo pozitivno djelovanje na simptome depresije i nekih drugih psihijatrijskih poremećaja. Stoga je u novoj kontroliranoj studiji ispitan utjecaj dugolančanih omega-3 masnih kiselina na pojavu depresije povezane s upalama u organizmu.

U studiji su sudjelovala 152 pacijenta s hepatitisom C koji su nasumično bili podijeljeni u tri skupine. Tijekom dva tjedna su unosili dodatke eikozapentaenske kiseline (EPA), dokozaheksaenske kiseline (DHA) ili placebo. EPA i DHA su dugolančane omega-3 masne kiseline koje se u velikoj koncentraciji mogu naći u ribljem ulju.

Nakon kratke dvotjedne intervencije, ispitanici su tijekom sljedeća 24 tjedna dobivali terapiju interferonom-alfa te im je u više navrata bilo procijenjeno psihičko stanje. Inače, terapija interferonom-alfa uzrokuje povećanje upale u organizmu, a poznato je i da uzrokuje depresiju u 30 % pacijenata.

Rezultati su pokazali da su dodaci EPA smanjili pojavnost depresije na 10 %, a i EPA i DHA su se pokazale korisnima u odgađanju nastupa prvih simptoma depresije, tj. u usporavanju razvoja ovog nezadovoljavajućeg psihičkog stanja. Ispitanici obje skupine dobro su podnijeli dobivene dodatke masnih kiselina te nisu pokazivali znakove nikakvih ozbiljnih nuspojava.

Navedeni rezultati upotpunjuju i prijašnja saznanja o koristima dodataka omega-3 masnih kiselina kod terapije antidepresivima.

Izvor: Biological Psychiatry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: depresija, dodaci prehrani, Omega-3 m.k.,

Komentari