Josip Rešetar

Datum objave: 17. 07. 2017.

Novije istraživanje je pokazalo da uporaba omega-3 masnih kiselina kao dodatka prehrani može smanjiti vrijeme boravka u bolnici i rizik od komplikacija kod pacijenata s otvorenom operacijom srca.

Istraživanje je prikupilo podatke od 19 randomiziranih kontroliranih studija na temelju kojih je svoje zaključke objavilo u obliku preglednog rada. Pacijenti s otvorenom operacijom srca koji su dobivali 2 g/dan omega-3 masnih kiselina u prosjeku su boravili za 1,4 dan kraće u bolnici te su imali 22% nižu stopu postoperativne atrijske fibrilacije (POAF). Međutim, kod ostalih bolničkih jedinica, poput intenzivne njege, nije došlo do smanjenja predviđenog boravka u bolnici.

Iako je jedna od početnih hipoteza znanstvenika bila da omega-3 masne kiseline imaju pozitivan utjecaj na sistemske upale i imunološki odgovor, do primjetnog protuuplanog učinka je došlo samo kod pacijenata kod kojih je cirkulacija krvi bila kontrolirana putem vanjskog uređaja.

Zaključno, nedvojbeno je kako adekvatna uporaba omega-3 masnih kiselina enteralnim ili parenteralnim putem može utjecati na parametre bolničkog boravka i atrijske fibrilacije. Bez obzira na snažne rezultate, znanstvenici pozivaju na dodatne studije koje bi potvrdile zaključke aktualnog istraživanja.

Izvor: Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari