Datum objave: 01. 09. 2008.

Danas svi znaju kako su omega-3 masne kiseline dobre za srce. Kako je ova povezanost otkrivena? Na nedavno održanom američkom simpoziju koji je u potpunosti bio posvećen ovoj temi, predavači su iznijeli i kratku povijest znanstvenih istraživanja o učincima masnih kiselina iz ribljih ulja.

Prvi dokazi o preventivnom učinku omega-3 su iz studije s Eskimima, Dancima i Amerikancima. Uočilo se da Eskimi imaju nižu učestalost koronarne bolesti srca što se objasnilo visokim unosom omega-3 masnih kiselina. Studija iz 1989. godine je pokazala smanjenje fatalnih srčanih aritmija za 29 % u pacijenata s nedavnim infarktom miokarda koji su pili riblje ulje. Brojne kasnije studije su potvrdile važnost omega-3 masnih kiselina za zdravlje srca.

Buduća istraživanja bi trebala dati konačan odgovor o ulozi omega-3 masnih kiselina u prevenciji i liječenju dijabetesa, hipertrigliceridemije i metaboličkog sindroma.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari