Josip Rešetar

Datum objave: 01. 11. 2018.

Pregledni rad objavljen u časopisu Nutritional Neuroscience predstavio je četiri potencijalna mehanizama kojima bi omega-3 masne kiseline mogle ublažiti simptome anksioznosti.

Pregledni rad obuhvatio je 6 studija s ukupno 496 ispitanika. Iako je u razmatranje bilo uvršteno čak 197 studija većina ih nije zadovoljila kriterije zbog pogrešne metodologije.

Rezultati studije pokazali su čak četiri potencijalna mehanizma kojima bi omega-3 masne kiseline mogle djelovati blagotvorno kod anksioznosti: protuupalno djelovanje, povećana produkcija moždanog neurotrofnog čimbenika (BDNF), smanjenje kortizola te modulacija srčanog ritma.

Voditeljica studije dodatno je istaknula da je interpretaciju rezultata otežavala primjena omega-3 masnih kiselina u znatno drugačijim količinama. Tako je primjerice jedna studija koristila ukupno 2800 mg omega-3 masnih kiselina, druga 1500 mg eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA), dok je treća koristila samo 255 mg α-linolenske (ALA) i linolne (LA) u omjeru 4:1.

Budući da su u aktualnom radu naišli na istraživanja s iznimno različitom količinom omega-3 masnih kiselina korištenih u studijama znanstvenici su dodatno dali preporuke za provedbu budućih istraživanja koja bi se bavila sličnom tematikom.

Izvor: Nutritional Neuroscience

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: anksioznost, DHA, EPA, Omega-3 m.k.,

Komentari