Vitaminoteka

Datum objave: 11. 12. 2019.

Rezultati nove studije pokazali su kako je uzimanje omega-3 masnih kiselina kao dodatka prehrani povezano s boljom funkcijom mozga kod osoba koje boluju od koronarne arterijske bolesti.

Ona se pojavljuje kada se plak nakuplja unutar stijenki koronarnih arterija, blokirajući dotok krvi u srce i povećavajući rizik od srčanog udara. Nakupljanje plaka također može dovesti do vaskularne demencije pri kojoj određeni dijelovi mozga ne dobivaju dovoljno krvi.

Istraživači su u studiju uključili 250 kognitivno zdravih ljudi s koronarnom arterijskom bolešću. Tijekom 30 mjeseci, polovici ispitanika dodijeljena je najveća preporučena količina omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja, dok je ispitanicima kontrolne skupine dodijeljen placebo.

Skupina koja je uzimala omega-3 masne kiseline pokazala je bolju koordinaciju, brzinu reakcije, pamćenje i sjećanje nakon 12 mjeseci, kao i 30 mjeseci, u odnosu na kontrolnu skupinu. Rezultati pokazuju kako je bolja funkcija mozga povezana s većim unosom omega-3 masnih kiselina kod osoba s koronarnom bolešću koja povećava rizik od demencije. 

U ostalim istraživanjima koja su se bavila navedenom temom, promatran je utjecaj omega-3 masnih kiselina na funkciju mozga kod osoba koje već imaju kognitivno oštećenje ili demenciju. Međutim, ispitanici koji su promatrani u ovoj studiji bili su kognitivno zdravi te se pokazalo da možda postoje pozitivni učinci omega-3 masnih kiselina prije nego što već započne proces opadanja kognitivnih sposobnosti.

Desetljeća istraživanja, uključujući klinička ispitivanja, pokazuju važnost omega-3 masnih kiselina kao bitnih nutrijenata za kognitivno, prenatalno i kardiovaskularno zdravlje. Omega-3 masne kiseline EPA (eikozapentaenska) i DHA (dokozaheksaenska) neophodne su za normalno funkcioniranje mozga i njegov razvoj u svim fazama života. One grade stanične membrane i potiču stvaranje novih moždanih stanica. Prema američkim prehrambenim smjernicama, odrasli bi trebali unositi oko 230 grama ribe i morskih plodova tjedno te ih konzumirati dva puta tjedno umjesto mesa, peradi i jaja. EPA i DHA su esencijalne masne kiseline, što znači da ih organizam ne može sam sintetizirati, već ih je potrebno unijeti hranom. Sve veći broj potrošača uključuje riblje ulje u svakodnevnu prehranu iz različitih razloga, između ostalog i za prevenciju srčanih bolesti te poboljšanje kognitivnog zdravlja.

Izvor: Journal of the American Heart Association
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari