Maja Biličić

Datum objave: 12. 12. 2018.

Uzimanje vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina, bilo samostalno ili u kombinaciji, može ublažiti autistična ponašanja, utvrđeno je novim istraživanjem.

Jedna od vrlo važnih značajki autizma jest poremećaj u metabolizmu fosfolipida. Slične abnormalnosti znanstvenici su uspjeli simulirati kod štakora dajući im propionsku kiselinu, što su zatim koristili kao model za ispitivanje veze između autizma i metabolizma masnih kiselina u mozgu.

Znanstvenici su 35 štakora rasporedili u 5 grupa. Prva je grupa bila kontrolna, dok je druga grupa imala autizam uzrokovan neurotoksičnom dozom propionske kiseline. Treća i četvrta grupa su nakon tri dana dobivanja propionske kiseline 30 dana dobivale vitamin B12 (16,7 mg/kg) ili omega-3 masne kiseline (200 mg/kg). Peta grupa je nakon propionske kiselina 30 dana dobivala kombinaciju omega-3 masnih kiselina i vitamina B12.

Svim štakorima znanstvenici su izmjerili razine fosfolipida, fosfolipaze A2 i citosolne fosfolipaze A2 (cPLA2) u mozgu. Uočili su značajno smanjenje razina fosfolipida (za 27,14%) i povećanje razine cPLA2 (za 28,54%) u moždanom tkivu štakora koji su dobivali propionsku kiselinu.

Međutim, otkrili su i da su vitamin B12 i omega-3 masne kiseline uspješno ublažile neurotoksični utjecaj propionske kiseline.

Znanstvenici će dosadašnje rezultate koristiti u budućim istraživanjima međusobnog djelovanja vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina te njihovog zajedničkog utjecaja na zdravlje mozga.
 
Izvor: Lipids in Health and Disease
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: autizam, omega, Omega-3 m.k., vitamin B12,

Komentari