Prvi je puta otkriveno da omega-3 masne kiseline značajno smanjuju znakove i simptome osteoartritisa.
Prema studiji provedenoj na zamorcima, objavljenoj u časopisu Osteoarthritis and Cartilage, prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama smanjuje simptome osteoartritisa (ranu razgradnju kolagena u hrskavici) za čak 50%, u usporedbi sa standardnom prehranom. Budući da omega -3 masne kiseline utječu na biokemijske procese u osteoartritisu, ne samo da preveniraju bolest već i sprečavaju njenu progresiju. Treba naglasiti da trenutno ne postoji učinkoviti način liječenja koji bi usporio progresiju osteoartritisa, već je liječenje ograničeno samo na smanjenje boli i konačno na zamjenu zahvaćenog zgloba.
Ovo samo podupire javnozdravstvena nastojanja da se što više uzimaju omega -3 masne kiseline bilo u obliku hrane (riba, lan) ili pak u obliku nadomjestaka.