Datum objave: 19. 08. 2009.

Da nije bitan samo unos omega masnih polinezasićenih kiselina, nego i njihov optimalan omjer, govori nova kineska studija provedena na više od 73000 žena.

Pokazalo se da su žene koje su unosile više omega-6 nego omega-3 masnih kiselina imale za 95% povećan rizik obolijevanja od karcinoma debelog crijeva.

Omega-masne kiseline odnosno njihovi derivati (eikosapentanoična i dokosaheksenoična kiselina od omega-3 te arahidonska od omega-6) supstrat su za nastanak regulatora upale – prostaglandina. Čini se kako upravo omjer unesenih w-6 i w-3 masnih kiselina određuje u kojem će smjeru djelovati enzimi ciklooksigenaza odnosno hoće li potaknuti proizvodnju pro-upalnih i pro-tumorskih ili pak protu-upalnih i protu-tumorskih imunoloških faktora.

Izvor: Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, August 2009.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari