Datum objave: 20. 07. 2011.

Konzumiranje omega-3 masnih kiselina iz biljnih izvora moglo bi biti jednako učinkovito za zdravlje kao i konzumiranje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, ističu znanstvenici. Dobro je poznato da konzumiranjem masne ribe i ribljeg ulja, odnosno namirnica bogatih omega-3 polinezasićenim masnim kiselinama, osobito eikozapentaenoičnom (EPA) i dokozaheksaenoičnom (DHA), možemo očuvati vid, funkcije mozga te zdravlje srca i krvnih žila. No, zabrinutost postoji za one osobe koje ne konzumiraju ribu i na taj način ne dobivaju prehranom dovoljno omega-3 masnih kiselina.

Skupina britanskih znanstvenika ispitivala je prehrambene navike i razinu omega-3 masnih kiselina u organizmu kod 4 902 ispitanika. Rezultati su pokazali da su osobe koje ne jedu ribu imale za 20-43% niže razine omega-3 polinezasićenih masnih kiselina od ispitanika koji redovito jedu ribu.

Ključno otkriće je bilo što su u različitim grupama ispitanika, u odnosu na prehrambene navike, razlike u vrijednosti EPA i DHA bile male što ukazuje na moguću sposobnost organizma da, u slučaju nedostatka unosa ribe kao njihovog glavnog izvora, proizvede EPA i DHA iz omega-3 polinezasićenih masnih kiselina koje potječu iz biljaka, osobito iz alfa-linolenske kiseline.

Zasigurno će buduća otkrića o načinu stvaranja EPA i DHA iz biljne hrane utjecati na trenutne prehrambene smjernice.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari