Datum objave: 11. 02. 2010.

Da hrana interferira s genetikom, potvrdili su i američki znanstvenici sa Sveušilišta u Kaliforniji. Otkrili su, naime, da redovit povećan unos omega-3 masnih kiselina (DHA-dokosaheksaenoične i EPA-eikosapentaenoične kiseline) "popravlja" genetski kod produžavajući na taj način život za nekoliko godina.

Telomere – dijelovi kromosoma zaduženi za dijeljenje stanica, svakom se podijelom skraćuju, a kad se previše skrate, dolazi do smrti stanice. Na njihovo skraćivanje utječe i aktivnost određenih enzima (npr. telomeraza) te oksidativni stres. Omega-3 masne kiseline znajačajno smanjuju razinu markera oksidativnog stresa, a povećavaju razinu antioksidanasa superoksid-dismutaze i katalaze. Također povisuju aktivnost telomeraze koja "čuva" telomere od prebrzog skraćivanja. Udruženim mehanizmima, omege smanjuju skraćivanje telomera za čak 32%, i time produžuju život i do 5 godina.

Izvor: Journal of the American Medical Association, Vol 303, January 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari