Ela Lučić

Datum objave: 06. 07. 2021.

Uzimanje oligosaharida humanog mlijeka (HMO, engl. Human Milk Oligosaccharide), 2-fukosilaktoze (2'-FL)i lakto-N-neotetraoze (LNnT), u obliku dodatka prehrani može normalizirati rad crijeva te ublažiti nadutost i ozbiljnost sindroma iritabilnog crijeva kod odraslih, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Oligosaharidi humanog mlijeka jedinstveni su ugljikohidrati koji čine oko 10% suhe tvari majčinog mlijeka. HMO-i nisu lako probavljivi pa stručnjaci pretpostavljaju kako im je svrha pokrenuti razvoj mikrobiote crijeva dojenčeta. Postoji oko 200 različitih vrsta HMO-a, a 2-fukosilaktoza je najzastupljeniji.

U novoj prospektivnoj otvorenoj kliničkoj studiji sudjelovalo je 317 odraslih ispitanika sa sindromom iritabilnog crijeva prosječne dobi 44 godine, a 70% njih bile su žene. Svi ispitanici uzimali su 5 grama mješavine HMO dnevno tijekom 12 tjedana, a studiju je završilo 245 ispitanika.

Rezultati su pokazali značajna poboljšanja u ukupnom postotku pražnjenja crijeva s abnormalnom konzistencijom stolice, s 91% na početku studije na 57% na kraju studije.

Uz to, ukupna ocjena težine simptoma sindroma iritabilnog crijeva smanjila se za 54%. Istraživači su naveli kako su se simptomi najviše ublažili tijekom prva četiri tjedna intervencije. Samoprocijenjena kvaliteta života povezana sa zdravljem također se značajno poboljšala tijekom studije. Porasla je s ocjene 50,4 na početku studije na 74,6 u 12 tjedana.

Dobiveni rezultati pokazuju kako je ispitivana mješavina oligosaharida humanog mlijeka sigurna za upotrebu kod odraslih pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva. Međutim, ohrabrujući rezultati ovog ispitivanja moraju se potvrditi u randomiziranom ispitivanju kontroliranom placebom, zaključili su istraživači.

Izvor: Clinical and Translational Gastroenterology

Pošalji prijatelju na email

Komentari