Datum objave: 15. 10. 2014.

Zatajenje srca kronični je poremećaj kod kojeg se srce povećava te mu slabi sposobnost pumpanja krvi, a najčešće se javlja kao odgovor na kronični visoki krvni tlak. Stanice srca oboljelih također gube sposobnost učinkovite razgradnje masti, zbog čega srce ne može osigurati dovoljno energije za rad.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu u svom novom istraživanju proučavali su srca zdravih i oboljelih štakora te njihove reakcije na uvođenje oleinske, odnosno, palmitinske masne kiseline. Inače, oleinska kiselina je nezasićena masna kiselina koja je najzastupljenija u maslinovom ulju, a palmitinska kiselina je zasićena masna kiselina koja je poprilično prisutna u zapadnjačkoj prehrani te se nalazi u mliječnim proizvodima, životinjskim mastima i palminom ulju.

Kada su srca sa zatajenjem opskrbili oleinskom kiselinom, istraživači su primijetili iznenadno poboljšanje rada. Dodatnim istraživanjima zapazili su i da je uvođenje oleinske kiseline normaliziralo metabolizam masti srčanih stanica. Ova masna kiselina utjecala je na ekspresiju gena za enzime bitne u razgradnji masnih kiselina u stanici.

S druge strane, kada su oboljela srca izložili palmitinskoj kiselini, zamijetili su negativan utjecaj na metabolizam masti. Stanice srca su se „mučile“ kako bi osigurale dovoljno energije, a primijećen je i porast toksičnih nusprodukata masnih kiselina, što je također pokazatelj poremećaja metabolizma masti.

Autori su zaključili kako zdrave masti, poput oleinskom masnom kiselinom bogatog maslinovog ulja, mogu pokazati pozitivan učinak na zdravlje srca, čak i nakon nastupa bolesti.

Izvor: Circulation

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari