Josip Rešetar

Datum objave: 01. 01. 2018.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition pokazalo je da ugljikohidrati zastupljeni u škrobnim namirnicama imaju specifičan okus, te da ljudi koji su osjetljiviji na isti imaju povećan rizik od pretilosti.

Istraživanje je uključilo  34 odrasla sudionika, 16 muškaraca i 18 žena, kojima su davani kompleksni škrobni ugljikohidrati u obliku maltodekstrina ili pak oligofruktoze. Cilj istraživanja je bio ispitati da li osobe koje imaju bolju osjetljivost na okus škrobnih ugljikohidrata ujedno i više žude za namirnicama bogatim tim tipom ugljikohidrata.

Rezultati su pokazali da su osobe s razvijenijim osjetom za škrobne ugljikohidrate uistinu unosile više istih te su dodatno imale veći opseg struka. Štoviše, opseg struka bio je indikator za povećan rizik od pretilosti i prekomjerne tjelesne mase.

Budući da su ugljikohidrati najzastupljeniji makronutrijent unutar prehrane, prekomjeren unos ne samo da može povećati rizik od pretilosti već može značajno poremetiti ravnotežu i raznolikost prehrane. Stoga su potrebne nove studije koje će detaljnije definirati vezu između potencijalno novog okusa i pretilosti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari