Vitaminoteka

Datum objave: 19. 04. 2016.

Nedavno objavljeno američko istraživanje pokazalo je da bi razine hormona oksitocina u krvi tijekom trudnoće mogle poslužiti kao pokazatelj rizika od postporođajne depresije.

Istraživanje je obuhvatilo 66 trudnica koje nisu pokazivale znakove depresije, a ovim ispitanicama određene su razine oksitocina u trećem tromjesečju te simptomi depresije šest tjedana poslije poroda.

Nakon analize, zapaženo je da su više razine oksitocina bile povezane s izraženijim simptomima postporođajne depresije, no samo među ispitanicama koje su u svojoj povijesti bolesti imale zabilježenu depresiju.

Inače, oksitocin ima mnoge uloge u organizmu, a među njima se izdvajaju uloge u poticanju poroda i laktacije, stvaranju emocionalne veze između majke i djeteta te lakšem nošenju sa stresom. Stoga se moglo očekivati da će više razine oksitocina biti povezane s manjim rizikom od depresije. Međutim, već su neka istraživanja pokazala da osobe koje su preboljele depresiju slabije reagiraju na pozitivne učinke oksitocina.

Ukoliko i ostala istraživanja pokažu da bi se oksitocin mogao koristiti kao biomarker za postporođajnu depresiju, ženama s većim rizikom bi se moglo pokušati pomoći i prije nastupa samih simptoma.

Izvor: Archives of Women's Mental Health

Pošalji prijatelju na email

Komentari