Vitaminoteka

Datum objave: 05. 02. 2016.

U novom američkom istraživanju stručnjaci su otkrili da toksin β-metilamino-L-alanin (BMAA), kojeg inače proizvode neke modrozelene alge u oceanima, jezerima i zemlji, može uzrokovati tzv. β-amiloidne plakove i τ-čvorove u mozgu, što se povezuje s nastankom Alzheimerove bolesti.

Istraživanje je bilo provedeno na majmunima i trajalo je 140 dana, a primijećeno je da su sve životinje kojima je davan BMAA razvile β-amiloidne plakove i τ-čvorove u mozgu. Međutim, kod životinja kojima je uz BMAA davana i aminokiselina L-serin, zapažen je znatno sporiji razvoj nepoželjnih τ-čvorova.

Tako se otvorilo pitanje mogu li dodaci L-serina koristiti u liječenju Alzheimerove i drugih neurodegenerativnih bolesti, no prije konačnog odgovora pred stručnjacima stoji još mnogo istraživanja. Srećom, neke kliničke studije već su u postupku provođenja.

Inače, izloženost BMAA kod većine svjetskog stanovništva nije visoka, no ovaj toksin predstavlja poprilično veliki problem stanovnicima Chamorro zaselaka na otoku Guam na Pacifiku. Naime, prehrana domorodaca ovog otoka uključuje meso tzv. letećih lisica (vrsta šišmiša) koje se hrane sjemenkama cikadina koje također sadrže BMAA. Budući da se toksin BMAA nakuplja u mesu ovih životinja, ono predstavlja veliku opasnost za konzumente. Velika učestalost neurodegnerativnih oboljenja kod stanovnika Chamorro zaselaka je i bila povod ovog istraživanja.

Izvor: Proceedings of the Royal Society B

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak, Neurološke bolesti,

Komentari