Novo istraživanje otkrilo je kako održiva prehrana, poput EAT-Lancet prehrane, može smanjiti vjerojatnost od krvarenja i stvaranja krvnih ugrušaka u mozgu.
Znanstvenici su analizirali podatke studije provedene u Danskoj početkom 1990. godine, pod nazivom Danish Diet, Health and Cancer population study. U studiji je sudjelovalo 57 053 ispitanika, u dobi između 50 i 64 godine koji su odgovarali na pitanja vezana za njihove životne i prehrambene navike. Uz to, autori novog istraživanja uspjeli su identificirati sve ispitanike kod kojih je došlo do krvarenja u mozgu ili stvaranja krvnih ugrušaka te su navedena stanja povezali s prehrambenim navikama ispitanika.
Zaključili su kako održiva prehrana, koja pozitivno utječe i na okoliš i ljudsko zdravlje, može smanjiti rizik od krvarenja i stvaranja krvnih ugrušaka u mozgu. Također, naglašavaju kako je održiva prehrana vrlo slična vegetarijanskoj prehrani.
Danska je objavila i nekoliko prehrambenih preporuka za očuvanje zdravlja ljudi i planete:
- jesti raznoliku prehranu
- jesti više voća i povrća
- konzumirati manje mesa, a umjesto toga birati mahunarke i ribu
- konzumirati cjelovite žitarice
- birati biljna ulja i niskomasne mliječne proizvode
- izbjegavati šećer, sol i masnu hranu
- piti puno vode
Danski znanstvenici smatraju kako će navedene preporuke doprinijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova za 70% do 2030. godine te poboljšati zdravlje ljudi.
Izvor: Stroke