Antonia Vlašić

Datum objave: 04. 02. 2022.

Novo istraživanje otkrilo je kako održiva prehrana, poput EAT-Lancet prehrane, može smanjiti vjerojatnost od krvarenja i stvaranja krvnih ugrušaka u mozgu.

Znanstvenici su analizirali podatke studije provedene u Danskoj početkom 1990. godine, pod nazivom Danish Diet, Health and Cancer population study. U studiji je sudjelovalo 57 053 ispitanika, u dobi između 50 i 64 godine koji su odgovarali na pitanja vezana za njihove životne i prehrambene navike. Uz to, autori novog istraživanja uspjeli su identificirati sve ispitanike kod kojih je došlo do krvarenja u mozgu ili stvaranja krvnih ugrušaka te su navedena stanja povezali s prehrambenim navikama ispitanika.

Zaključili su kako održiva prehrana, koja pozitivno utječe i na okoliš i ljudsko zdravlje, može smanjiti rizik od krvarenja i stvaranja krvnih ugrušaka u mozgu. Također, naglašavaju kako je održiva prehrana vrlo slična vegetarijanskoj prehrani.

Danska je objavila i nekoliko prehrambenih preporuka za očuvanje zdravlja ljudi i planete:

  • jesti raznoliku prehranu
  • jesti više voća i povrća
  • konzumirati manje mesa, a umjesto toga birati mahunarke i ribu
  • konzumirati cjelovite žitarice
  • birati biljna ulja i niskomasne mliječne proizvode
  • izbjegavati šećer, sol i masnu hranu
  • piti puno vode

Danski znanstvenici smatraju kako će navedene preporuke doprinijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova za 70% do 2030. godine te poboljšati zdravlje ljudi.

Izvor: Stroke

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: održivost, pravilna prehrana,

Komentari