Održano besplatno mjerenje gustoće kostiju

Datum objave: 04. 04. 2007.

Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, u suradnji s Hrvatskim društvom za osteoporozu i Dukatom održali akciju ultrazvučnog mjerenja mineralne gustoće petne kosti - U Hrvatskoj 250 tisuća žena starijih od pedeset godina ima osteoporozu - Kalcij iz mliječnih proizvoda prvi korak u prevenciji osteoporoze

Zagreb, 4. travnja 2007. - Javno zdravstvena akcija ultrazvučnog mjerenja mineralne gustoće petne kosti održala se danas u povodu Svjetskog dana zdravlja na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Akciju su organizirali su Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, u suradnji s Hrvatskim društvom za osteoporozu (HDO) i tvrtkom Dukat – dugogodišnjim sponzorom HDO-a u borbi protiv osteoporoze.

Dukat je već sedmu godinu zaredom podržava HDO u akciji mjerenja mineralne gustoće petne kosti. Cilj ovakvih akcija je podizanje svijesti javnosti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja osteoporoze kako bi se učinkovito mogle ublažiti posljedice te bolesti na zdravlje. Dukat svježe mlijeko zbog visokog sadržaja kalcija i ostalih vitamina neophodno je za izgradnju i jačanje kostiju kao i za prevenciju osteoporoze.

Ultrazvučno mjerenje mineralne gustoće petne bilo je besplatno i posebno namijenjeno rizičnoj skupini za osteoporozu koju čine žene starije od 55 godina, muškarci stariji od 65 godina te osobe s višestrukim čimbenicima rizika (nježna tjelesna građa, česti padovi, rani nastup menopauze, pušenje, prekomjerna konzumacija alkoholnih pića i kave).

Osteoporoza
Osteoporoza je bolest koju karakterizira smanjenje mineralne gustoće kosti. Time kost postaje manje čvrsta, i stoga podložna prijelomima, spontanim ili uz silu koja je manja od inače potrebne za prijelom zdrave kosti. Od osteoporoze boluje deset posto svjetske populacije, a nakon pedesete godine života, svaka treća osoba pati od osteoporoze. U Hrvatskoj 250 tisuća žena starijih od pedeset godina ima osteoporozu. U Europi se svakih trideset sekundi dogodi jedan osteoporični prijelom, a samo se 30 do pedeset posto osteoporočnih prijeloma kralježnice dijagnosticira. Uzroci osteoporoze su manjak estrogena nakon menopauze, loša ishrana, nedostatna tjelesna aktivnost, nasljedna sklonost, pušenje, prekomjerno uživanje alkohola kao i dugotrajno liječenje kortikosteroidima. Najvažniju ulogu u prevenciji osteoporoze ima upravo svaki pojedinac.

Pravilna prehrana za prevenciju osteoporoze
Tjelovježba i pravilna prehrana glavni su čimbenici prevencije, a unos mlijeka i mliječnih proizvoda kao osnovnim izvorima kalcija, prvi je korak u tome. Upravo kalcij iz mliječnih proizvoda najbolje apsorbira u organizmu.

Prevencija uključuje uravnoteženu prehranu bogatu kalcijem koja je neophodna kroz cijeli život kako bi se izgradile i očuvale čvrste, zdrave kosti a kostur zaštitio od osteoporoze. Preporučeni dnevni unos kalcija, u većini europskih zemalja, je 800 mg dnevno za djecu i 1000 mg dnevno za odrasle, a u trudnoći i više. Najbolji izvor kalcija su mliječni proizvodi mlijeko, jogurt, sir i dr. Dokazano je da je unos kalcija do količina od 2500 mg dnevno bez nuspojava, ako ne postoje drugi poremećaji u metabolizmu kalcija. Ostale mjere prevencije uključuju prestanak pušenja, smanjenje potrošnje alkohola i redovita tjelesna aktivnost. Redovitim uzimanjem preporučenih količina kalcija u organizam, smanjit će se gubitak koštane mase jer se osteoporoza na vrijeme može otkriti i liječiti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: osteoporoza,

Komentari