Datum objave: 02. 09. 2014.

Novo istraživanje skandinavskih znanstvenika pokazalo je da je analizom uzorka krvi moguće odrediti usklađenost prehrane pojedinaca s određenim standardima. Ovo je posebno korisno za istraživanja u kojima se ispituju zdravstveni učinci posebnih načina prehrane. Do sada su se istraživanja različitih načina prehrane uglavnom oslanjala na izjave ispitanika, koji često znaju krivo procijeniti svoj prehrambeni unos, stoga je bila veća mogućnost pogreške procjene stvarnih zdravstvenih blagodati.

U istraživanju su korišteni podaci 154 ispitanika iz nedavno provedene studije o utjecaju nordijskog načina prehrane na metabolički sindrom. Kako bi se ispitala valjanost korištenja bioloških pokazatelja (biomarkera) iz krvi u analizi prehrane ispitanika, odabran je niz tzv. prehrambenih biomarkera za određivanje usklađenosti s nordijskim principima prehrane.

Razina alfa- linolenske masne kiseline u krvi korištena je kao biomarker za procjenu unosa repičinog ulja, dugolančane omega-3 masne kiseline EPA i DHA za procjenu unosa masne ribe, β-karoten kao pokazatelj unosa povrća te ukupni alkil-rezorcinoli iz krvi kao biomarker unosa cjelovitih žitarica. Bilo je poželjno da razina svih navedenih pokazatelja bude što veća, budući da su služili za procjenu unosa hrane koja treba biti što više zastupljena u nordijskoj prehrani. A vrijednost koncentracije pentadekanske masne kiseline, također određivane, trebala je biti što niža budući da je predstavljala odraz unosa visokomasnih mliječnih proizvoda koji nisu poželjni u nordijskoj prehrani.

Primijećeno je da su ispitanici s najboljim vrijednostima prehrambenih biomarkera, u usporedbi s ostalim ispitanicima, pokazali od 1,5 do 2 puta veće poboljšanje krvnog tlaka te razine kolesterola u krvi.

Autori su zaključili kako analiza navedenih biomarkera predstavlja odličan alat za određivanje stupnja u kojem ispitanici zaista slijede principe nordijske prehrane.

Izvor: The Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari