Datum objave: 25. 04. 2011.

Novo istraživanje prezentirano na sastanku Eksperimentalna biologija u Washington D.C.-u otkrilo je da odrasle osobe konzumiraju veće količine karotenoida, flavonoida i ostalih fitonutrijenata nađenih u voću i povrću nego mlađe osobe.

Kada se ujednači kalorijski unos starijih i mlađih osoba, prema dobivenim podacima, unos karotenoida je za 20% viši kod starijih nego kod mlađih osoba, unos flavonoida za 40% viši te unos elagijske kiseline za 80% viši.

Fitonutrijenti su biljne komponente koje imaju zaštitno djelovanje na zdravlje. Primjerice, karotenoidi poput beta-karotena i likopena mogu pružiti zaštitu protiv karcinoma dojke, jajnika i prostate, flavonoidi poput kvercetina i antocijanida mogu pružiti zaštitu mozgu, a elagijska kiselina koja sa nalazi u jagodama i orasima može pomoći u borbi protiv nekih oblika karcinoma, uključujući karcinom prostate i dojke.

Istraživanje koje je trenutno u tijeku, a koje također prati unos fitonutrijenata kod starijih i mlađih osoba, prezentiralo je podatke prema kojima je unos resveratrola kod odraslih za 50% viši nego kod mlađih osoba (pri tome nije uziman u obzir resveratrol iz vina), unos likopena je sličan, a unos alicina nešto niži kod starijih nego kod mlađih osoba.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fitokemikalije,

Komentari